Karma Mobil använder "cookies". Genom fortsatt användande av webbplatsen godkänner dessa cookies. Mer information

Bloggpost image

2021-03-13

🔎 App och ”pannband” ska ge en mer fokuserad hjärna

Neurofeedback är en metod för att träna hjärnan att själv reglera sin aktivitet. Det kan hjälpa människor med allt från att öka koncentrationsförmågan till att lindra ångest och stress.

Tekniken har funnits sedan 1920-talet. Men den har krävt att en mängd elektroder fästs på huvudet, vilket i sin tur har krävt specialister för att få det att fungera bra.

Nu finns det dock en betydligt enklare variant tillverkad av svenska Mendi. De har utvecklat en lösning, med samma namn, som består av ett pannband och en app. Du sätter bara på dig pannbandet och går sedan igenom olika övningar på appen.

– Under träningen syns neuronerna i realtid, i en tredimensionell bild som skapas när infrarött ljus i olika längder mäter blodflödet och syresättningen i hjärnan. Verksamheten i pannloben registreras genom headsetet och användarens hjärnaktivitet återspeglas därefter via bilden på en skärm, säger Rickard Eklöf, grundare av Mendi och tidigare forskare på KTH i ett pressmeddelande.

Det finns två typer av övningar som går att göra med Mendi:

  • Fokusträning. Användaren fokuserar kraftfullt på sin hjärnsignal, som avbildas på skärmen i realtid. Genom tankeverksamhet ska användaren få aktiviteten på skärmen att öka, och en av uppgifterna är att få värdet i en digital mätare att stiga uppåt.
  • Kontrollträning. Användaren får tänka intensivt på en situation tidigare i livet där hen kände sig lugn, trygg eller i kontroll. Uppgiften är att stanna kvar i den positiva känslan under ett helt träningspass, som kan vara mellan 3 och 15 minuter långt.

Övningarna ska sedan påverka hjärnan under en tid.

– Träningen förändrar olika kopplingar i hjärnan och förstärker dem, genom att användaren exempelvis fokuserar på att stanna kvar i en viss känsla. Man kan se en direkt länk mellan hur man mår och hur hjärnan presterar, säger Rickard Eklöf.

Den som vill ska också kunna använda sitt Mendi-system för att hjälpa hjärnforskningen. Mendi är i kontakt med flera forskargrupper som är intresserade av att ta del av anonymiserade data från frivilliga användare av Mendi.

Medi lanserades som ett kick starter-projekt 2020 och de första pannbanden har nu börjat levereras. I maj ska alla 9 500 förbeställda pannband vara levererade och då är det dags att börja sälja pannbanden till en större marknad. I framtiden ska även användningsområdena utvidgas är det tänkt.

– Vi har idéer till ett 50-tal möjliga framtida träningsområden, säger Rickard Eklöf.

Den här artikeln är återpublicerad med tillstånd av Warp News.

Tillbaka